Kijkje in de keuken

Over grenzen!


Kinderen ontdekken, ontwikkelen en zoeken grenzen op. Soms lastig voor ouders. In een speelpraatuur ontdekken kinderen dat ieder mens belangen heeft en dat ze verschillend zijn. Ik ben ik en jij bent jij!

 

Een voorbeeld: in een speelpraatuur wordt een landenspel gedaan. Er zijn 2 landen, Groenland en Oranjeland. Ze hebben beide een schat en een koning met onderdanen en dieren. En er is een grens met een bewaker. De koning van Groenland vraagt de koning van Oranjeland een bezoek te mogen brengen. De koning stemt in en laat weten wat de regels in zijn land zijn. Wat doet de koning van Groenland? En kan de koning van Oranjeland zijn gasten ontvangen en de regels handhaven? Een spannend spel waarbij kinderen spelenderwijs oefenen met grenzen.


In het spel kan de therapeut in de rol van bijvoorbeeld douanier voorbeeldgedrag laten zien, uitnodigen tot inleven in de ander of krachtig leiderschap tonen zodat de belangen van anderen in zijn land worden bewaakt. In het spel kunnen kinderen veilig experimenteren om de tegengestelde belangen te overbruggen. Een uitnodiging naar creatief oplossingen verzinnen. Oplossingen die een handreiking zijn naar het leven thuis en het schoolplein.


Kinderen leren op een speelse manier ontdekken: ik ben ik, jij bent jij. Mijn belang mag er zijn, jouw belang mag er zijn. Samen zoeken we een oplossing die voor beide goed is.


Terug